Paul Philipsen

Een bekende professional in de branche. Ondanks zijn 25 jaar ervaring wil Paul Philipsen nog steeds graag een volgende stap zetten en onderzoeken wat er achter de horizon ligt. Hij is een pionier, een van de eerste ontdekkingsreizigers in de wereld van pyro en special effects. Met zijn bedrijf Pyrofoor de Amsterdam heeft hij gigantische shows verzorgd, zoals Sensation, Tomorrowland, Defqon.1 en nog veel meer. Organisatoren van dit soort festivals en evenementen stellen elk jaar hogere eisen. Dankzij doorlopende innovatie en een sterke focus op design blijven Paul en Pyrofoor de Amsterdam altijd verbazen.

Paul Philipsen

Paul Philipsen

Het begon allemaal 25 jaar geleden. Na zijn studie Nederlandse letteren in Amsterdam ging hij aan de slag bij het theater. Later richtte hij zijn eigen lichtverhuurbedrijf op. Met dat bedrijf verzorgde hij vooral voorstellingen voor bedrijfsevenementen en theaterproducties. Toen klanten steeds vaker om 'iets bijzonders' begonnen te vragen, besloot hij zich te richten op special effects. Hij haalde alle certificaten, volgde verschillende cursussen en stages en begon zich toe te leggen op pyro en special effects. Tijdens het werken en experimenteren raakte hij gefascineerd door de designkant van vuurwerkshows. Zijn theaterervaring kwam goed van pas: hij denkt en ontwerpt altijd op basis van een theatraal beeld.

Eind jaren '90 ontwikkelde het bedrijf zich tot special effects-leverancier voor live entertainment. In die tijd deed hij veel werk voor musicals. En rond die tijd kwam ook de dance-scene tot bloei in Amsterdam. Hij ging steeds meer special effects ontwerpen voor dance-evenementen. Hij had het geluk dat er veel werk was en dat hij uitgebreid kon experimenteren in deze snelgroeiende scene. Hij deed het allemaal - van obscure, half-legale feesten tot de grootste shows bij festivals en in stadions.

Pyrofoor de Amsterdam B.V. staat voor design. Het gaat om het totale beeld. In elke show die ze geven, proberen ze iets bijzonders te doen. Steeds weer opnieuw. Alle special effects moeten gesynchroniseerd zijn en precies op tijd komen. Pyrofoor de Amsterdam B.V. is niet gebonden aan één merk en kiest altijd voor de meest opvallende producten. Daarom zijn ze zo populair: geweldige service en puike designs.

Pyrofoor de Amsterdam B.V. heeft 10 mensen fulltime in dienst: twee mensen in de backoffice, twee in de werkplaats en het magazijn, één persoon die alle tekeningen maakt en vijf operators/ontwerpers. Daarnaast werken ze met een pool van zo'n 50 toegewijde freelancers. Dit zijn allemaal betrouwbare mensen van wie ze zeker weten dat ze de kwaliteit leveren die van ze wordt verwacht.

Het is belangrijk dat je inspiratie krijgt voor elk nieuw design dat je maakt. Iedereen heeft zijn eigen manier om inspiratie op te doen. Paul Philipsen laat zich inspireren door kunst, natuur en reizen. Ook het praten met andere vakmensen en showdesigners is voor hem een bron van inspiratie. Verschillende visies op uiteenlopende projecten helpen hem om nieuwe en creatieve dingen te maken.

De sets worden steeds complexer. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de operators en aan de communicatie met de crew. Daarom investeert Pyrofoor veel in nieuwe hardware. Ze willen alles in huis hebben en alles kunnen gebruiken. Daarnaast investeren ze veel tijd in preproductie en tekeningen – voorbereiding is alles.